AZ Vesalius logo

Borstverpleegkundige

Borstverpleegkundige

een ro(z)(d)e draad in het zorgtraject

Vroeg of laat kun je als vrouw / man geconfronteerd  worden met een knobbeltje of pijn in de borst. Het gezwel is niet altijd een kwaadaardige tumor of kanker. Het kan ook goedaardig zijn.

Wanneer je toch van de arts te horen krijgt dat je borstkanker hebt en een borstingreep moet ondergaan, dan word je wellicht overspoeld met vragen, gevoelens en twijfels.

De confrontatie met de diagnose is voor elke patiënt en zijn of haar familie een ingrijpende gebeurtenis. Het vermogen om borstkanker een plaats te geven in het leven verschilt van persoon tot persoon en van de omgeving.
Jij en je familie kunnen daarbij de nood voelen aan extra ondersteuning vanuit de professionele hulpverlening.

Samen met het medisch en verpleegkundig team wil de borstverpleegkundige aandacht hebben voor de opvang en de emotionele ondersteuning van jou en je naasten.

De borstverpleegkundige wil een aanspreekpunt zijn in het zorgtraject dat je zal doorlopen. Zij heeft    aandacht voor de continuïteit van de zorg: voor,tijdens en na de hospitalisatie.

Wat kun je concreet verwachten van de borstverpleegkundige?

  • Een luisterend oor en/of een gesprek na het horen van de diagnose, tijdens de behandeling en de mogelijke nabehandeling.
  •  Informatie over de ziekte, de hospitalisatie, de operatie en het verloop van de behandeling en nabehandeling.
  • Diverse informatiefolders “op maat van jezelf en van je naasten”: over de ziekte, lotgenotencontact, prothesen, lymfoedeem, Kom op tegen Kanker(www.komoptegenkanker.be en http://www.allesoverkanker.be), de Stichting tegen Kanker(www.kanker.be), het huis Erika Thijs vzw(www.inloophuis.be), etc. Op die manier kun je thuis alles nog eens   rustig nalezen.
  • Een bezoek tijdens de hospitalisatie. Via regelmatige contacten verstrekt zij informatie en biedt begeleiding op psychosociaal, sociaal relationeel en maatschappelijk vlak.
  • Bij patiënten met een borstamputatie kan uitwendig prothesemateriaal worden besproken en getoond. Een postoperatieve prothese op maat kan reeds meegegeven worden.
  • Ook na de ziekenhuisopname kun je steeds     contact opnemen met de borstverpleegkundige voor verdere steun. Aarzel niet.
  • Begeleiding in de periode van de nabehandeling. Je kunt ook bij haar terecht voor de nodige informatie over haarprothesen, vervoer, sociale kaart, etc.
  • Zij biedt ook praktische hulp zoals het regelen van thuishulp, herstelverblijf, vervoer, sociale en financiële voorzieningen.

Psychologische ondersteuning

Indien bij het verwerkingsproces van de ziekte bijkomende ondersteuning wenselijk en noodzakelijk blijkt, dan kun je, in overleg met de behandelende geneesheer, worden doorverwezen naar de oncopsycholoog, in of buiten het ziekenhuis.

 

Samenwerking

Het Borstcentrum van az Vesalius maakt deel uit van het Borstcentrum Zuid-West Limburg.

Elke dinsdag en donderdag is er een multidisciplinaire consultatie in Tongeren voor patiënten met een borstprobleem. Hieraan nemen deel: een gynaecoloog, een oncoloog, een radiotherapeut, de borstverpleegkundige en evt. uw huisarts.

Elke donderdag wordt de behandeling van de patiënt door diverse artsen in het Jessaziekenhuis besproken op het MOC.

 

Contact

Onze borstverpleegkundige Wendy Van Samang is bereikbaar via de dienst patiëntenbegeleiding, elke werkdag van 08:30 tot 16:00 uur, behalve op woensdag.

Tel. 012 39 66 25

e-mail: vansamang.wendy@azvesalius.be

of   patientenbegeleiding@azvesalius.be

Klik op onderstaande linken voor informatie over:

Andere interessante informatie vindt u op volgende websites: www.allesoverkanker.be

www.kanker.be/publicaties

https://brca.be

www.neo-ma.be

www.think-pink.be

We willen u ook informeren over de Think Pink Guide-app. Deze app is een handig hulpmiddel om de conversatie tussen patiënt met borstkanker en arts te versterken.

Je vindt de Think Pink Guide-app in de App Store en in Google Play.

Bekijk het filmpje van the Think Pink dance hieronder

 

 

 

 


 

 

 

 

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.