AZ Vesalius logo

Wegenwerken

Er zijn heel wat wegenwerken in de buurt van onze campus in Tongeren. Vertrek op tijd naar je afspraak in ons ziekenhuis.

Maximale inspanningstest

Deze test, op de fiets of loopband, geeft een duidelijk beeld van uw conditie en zegt bovendien iets over uw trainingscapaciteiten. De test is bedoeld voor recreatieve en competitiesporters en gebeurt altijd in het bijzijn van een cardioverpleegkundige en een sportarts.

Verloop

1. kennismakingsgesprek

Tijdens een kort verkennend gesprek willen we een zo volledig mogelijk profiel bekomen van de sporter. Er wordt gevraagd naar de relevante persoonlijke en familiale medische voorgeschiedenis, en naar de sportieve activiteiten en ambities. We proberen altijd rekening te houden met de beschikbare trainingstijd en de individuele beperkingen.

2. inspanningstest

U kiest een fietstest of een looptest, die ongeveer een uur duurt. Tijdens deze test neemt de intensiteit progressief toe tot uitputting of ervaring van klachten. 

Tijdens deze test gebeurt een continue ECG- en gaswisselingsregistratie, met o.a. bepaling van VO2-max, uw maximale zuurstofopname. Gelijktijdig worden ook parameters als bloeddruk en zuurstofsaturatie gemeten.

Om dat alles te kunnen meten draagt u een masker, waaraan we u vooraf laten wennen en worden er elektroden aangebracht op uw lichaam.

Op het einde volgt een cool-down fase. Tijdens deze fase draagt u nog steeds elektroden en masker, waardoor belangrijke parameters nog steeds geregistreerd worden.

3. bespreking van het resultaat

Het resultaat van de test wordt op een later moment besproken. Het voordeel hiervan is dat er op een rustige manier kan worden gekeken naar prestatieniveau en trainingszones.

De resultaten worden altijd doorgestuurd naar uw huisarts.

 

Kosten

Een maximale inspanningstest kost 130 euro. In dit bedrag is alles inbegrepen: het kennismakingsgesprek, de test op de fiets of loopband en de bespreking van het resultaat

Maak een afspraak

Via de huisartsenpraktijken van de sportartsen

 • Dr. Frank L'Hoest,
  tel. 012 26 26 23
 • Dr. Jos Vandevenne,
  tel. 011 18 30 30
 • Dr. Frederik Ponet,
  tel. 011 18 30 30
 • Dr. Wouter Peters,
  tel. 012 23 08 95
 • Dr. Guy Vanhees,
  tel. 012 45 24 00

Uitrusting

Draag gemakkelijke sportkledij en propere sportschoenen

Breng een handdoek mee

Drink vooraf voldoende, breng eventueel een drinkbus mee voor na de test

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.