AZ Vesalius logo

Wegenwerken

Er zijn heel wat wegenwerken in de buurt van onze campus in Tongeren. Vertrek op tijd naar je afspraak in ons ziekenhuis.

Palliatieve eenheid "De Schelp"

Bij ernstige ziekte moeten we ons overleveren aan de zorg van anderen. We schenken al ons vertrouwen aan de moderne geneeskunde die nog dagelijks, op wetenschap gebaseerde, middelen uitvindt. Toch komt eens een ogenblik dat er geen behandeling meer mogelijk noch wenselijk is.

Dan kan men terugvallen op palliatieve zorg. Een goede en aangepaste zorg, een empathische allesomvattende en warme zorg zoals we die voor onszelf en voor anderen zouden wensen.

De palliatieve eenheid van az Vesalius heeft zich tot opdracht gesteld om mensen waardig te laten leven tot het einde toe. Dit betekent dat we geen dagen willen toevoegen aan het leven, maar wel leven toevoegen aan de dagen; we bieden patiënten en hun families de mogelijkheid om op hun eigen manier afscheid te nemen. Om deze opdracht waar te maken gaan we uit van een palliatief beleid, met als grondbeginselen menswaardigheid, kwaliteit van leven en zelfbeschikkingsrecht. Er wordt zorg op maat geboden. 

Het team verpleegkundigen op de palliatieve eenheid heeft zich bekwaamd om een zo aangepaste zorg te geven aan de zieke en zijn naaste(n). De expertise strekt zich verder uit dan pijn- en symptoombehandeling. Er wordt veel aandacht besteed aan communicatie, omgaan met de waarheid, therapeutische hardnekkigheid, voorafgaande zorgplanning, stervensbegeleiding en nog meer: een waaier van activiteiten die past onder de noemer van palliatieve zorg.

De palliatieve eenheid "De Schelp" heeft zes patiëntenkamers, waar Palliatieve patiënten worden geobserveerd en begeleid zolang het nodig is. Het is een mooie maar vooral warme omgeving. Een plaats die het 'thuis zijn' gevoel versterkt. Op deze manier is onze instelling goed gewapend om iedere palliatieve nood op een goede en correcte manier in te vullen. 

 

 

Het team van de palliatieve eenheid

Het team van de palliatieve eenheid bestaat uit verschillende medewerkers:

  • Dr. Esther Janssen: palliatief arts
  • Anne-Marie Lecoque: hoofdverpleegkundige
  • De verpleegkundigen
  • De vrijwilligers
  • Lief Hoedemakers: psychologe

Kinderen

Op de palliatieve eenheid worden kinderen niet vergeten in de begeleiding. Aan de hand van verteltassen of werkdocumentjes, uitgewerkt per leeftijd, kan er op een speelse maar serene manier met het kind gesproken worden over afscheid nemen. Door kinderen te betrekken bij het hele gebeuren leren zij dat sterven bij het leven hoort.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.