AZ Vesalius logo

Een terugblik door onze voorzitter en algemeen directeur

Grootspraak is aan ons niet besteed, maar toch noemen we 2017 een historisch jaar. Want in 2017 haalde az Vesalius de zo gegeerde accreditatie van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg! In juni 2017 kwamen maar liefst 9 externe professionals de integrale werking van ons ziekenhuis doorlichten. Vier goedgevulde dagen lang spraken zij met artsen, verpleegkundigen, administratieve medewerkers, patiënten en bestuurders om na te gaan in welke mate wij beschikten over kwaliteitsnormen voor klinische activiteiten en in welke mate alle medewerkers deze naleefden.

Enkele weken later kregen we ons rapport, en dat was ronduit schitterend. We scoorden maar liefst 98 procent over het geheel van de meer dan 2300 normen die in ons ziekenhuis van toepassing zijn. Dit resultaat kwam er niet zomaar. Hiervoor hebben al onze medewerkers jaren zeer hard gewerkt. De NIAZ-kroon vormt niet alleen de garantie op uitstekende zorgkwaliteit voor onze patiënten, maar ze is ook een verdiend ereteken voor onze medewerkers. Als beheerder van het ziekenhuis zijn we onnoemelijk trots op de prestatie van onze meer dan 900 collega’s.

"Deze bekroning is slechts de eerste stap van een eindeloze tocht naar perfectie"

Deze bekroning is slechts de eerste stap van een eindeloze tocht naar perfectie. Op het ogenblik dat we dit jaarverslag schrijven, werken we alweer aan de voorbereiding van de volgende doorlichting, die gepland is voor juni 2021. Onze patiënten kunnen er dus op vertrouwen dat we niet op onze lauweren zullen rusten.

2017 is ook het jaar waarop onze nieuwe hoofdarts van start ging. Met dokter Breugelmans kreeg het directieteam er een zeer gewaardeerde collega bij, die het ziekenhuis versterkt door zijn kennis van de klinische activiteiten en zijn visie op de zorg van morgen. Verder in dit verslag kunt u nader hem kennismaken. Naast dokter Breugelmans mochten we nog 7 andere nieuwe artsen verwelkomen, en maar liefst 71 collega’s in andere functies. Deze groei illustreert niet alleen onze drang naar vernieuwing en verjonging. Hij maakt ook duidelijk dat een ziekenhuis naast de zorgfunctie in een regio ook een belangrijke economische actor is.

"2017 was een zeer intens jaar, en dat smaakt naar meer!"

Het begrip regio evolueert overigens. az Vesalius schrijft zich enthousiast in in de plannen van de federale en Vlaamse overheid om het zorglandschap te verbeteren. Samen met het Jessa Ziekenhuis van Hasselt en het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder leggen wij de fundamenten van het ziekenhuisnetwerk voor Zuidwest Limburg. Ook deze ontwikkeling heeft enkel het welzijn van de patiënt tot doel. Samen is sterker, want samen zullen we de patiënt de best mogelijke zorg in eigen streek kunnen bieden. Uiteraard ook in zeer intense samenwerking met de zorgverstrekkers van de eerste lijn, en zeker met de huisartsen van onze regio.

2017 was een zeer intens jaar, en dat smaakt naar meer. Namens alle bestuurders, directieleden en medewerkers van az Vesalius engageren wij ons om dag na dag en jaar na jaar te blijven streven naar de verbetering van ons zorgaanbod. Want alleen het welzijn van de patiënt is van belang.

Voorzitter Yvan Vanbockryck & Algemeen Directeur Eric Christiaens

Voorzitter Yvan Vanbockryck & Algemeen Directeur Eric Christiaens

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.