AZ Vesalius logo

Innovatie zet de patiënt centraal

We worden elke dag geconfronteerd met een snel veranderende en complexe wereld, in de gezondheidssector is dit niet anders. Om onze patiënten de beste zorg te kunnen blijven bieden is innovatie belangrijker dan ook. En dat doen we door blijvend in te zetten op twee essentiële pijlers van ons ziekenhuis: de noodzakelijke producten en toestellen en de centrale menselijke factor.

Ook in 2018 werden de medische toestellen onder de loep genomen. Zo werd er in het afgelopen jaar o.a. voor de dienst intensieve zorgen geïnvesteerd in nieuwe beademingstoestellen en kreeg de dienst revalidatie een uitbreiding van het aantal toestellen voor rugrevalidatie.

De dienst gynaecologie kocht de MonaLisa Touch Laser aan voor een niet-invasieve en niet-hormonale behandeling van vaginale ongemakken zoals droogheid, een branderig gevoel, pijn tijdens het vrijen en incontinentie die vaak optreden tijdens de menopauze, na een bevalling of bij de behandeling van borstkanker.

"Innovatie betekent, naast de aanschaf en het gebruik van state of the art apparatuur, ook inzetten op nieuwe activiteiten om de zorg te optimaliseren."

Innovatie in az Vesalius betekent naast de aanschaf en het gebruik van state of the art apparatuur, ook inzetten op nieuwe activiteiten om de zorg te optimaliseren. Zo startte dokter Brussaard, diensthoofd endocrinologie, de diabetische voetkliniek op, samen met een multidisciplinair team van educatoren, podologe Cathérine Assier, wondzorgverpleegkundige Yannicka Decoster en voetchirurg dokter Segal.

De diabetische voetkliniek maakt deel uit van de aangeboden zorg in de regio, maar neemt ook een belangrijke plek in binnen het ziekenhuisnetwerk. Patiënten worden immers vlot doorverwezen vanuit bijvoorbeeld het Sint-Trudo ziekenhuis.

Verder werd de kliniek voor urologie in een nieuw jasje gestoken, de ambulante zorg wordt efficiënt en met de nodige verpleegkundige ondersteuning uitgevoerd op een functionele eenheid.

Op 17 september 2018, mochten we een onaangekondigd bezoek ontvangen van twee inspecteurs van de Vlaamse Zorginspectie. Zij hebben twee eisenkaders getoetst, het chirurgische en internistische zorgtraject. Dit gebeurde door gesprekken met medewerkers en patiënten, controles van (patiënten)dossiers en observaties in het werkveld. Wij zijn fier te mogen vaststellen dat de inspecteurs in ons ziekenhuis geen rode of oranje knipperlichten konden vinden.

"Als regionaal ziekenhuis staan we dicht bij onze patiënten. Die nabijheid tonen we in onze dagelijkse zorg, maar we willen meer."

Az Vesalius is een regionaal ziekenhuis dat dicht bij zijn patiënten staat. Die nabijheid en warmte dragen we uit in onze dagelijkse zorg voor de patiënt maar we willen meer. Daarom organiseren we regelmatig informatieavonden om de inwoners van onze regio te informeren en te sensibiliseren en organiseren we acties op maat tijdens de week van het hartritme, de week tegen pijn en de dag tegen kanker.

In ons ziekenhuis staat de patiënt meer dan ooit centraal, we willen hem of haar dan ook mee laten beslissen over zijn zorgtraject. Om de autonomie van de patiënt te verhogen lanceerden we onze Vesalius Info App. Die informeert patiënten op het juiste moment over de verschillende stappen van hun behandeling. Het is een aanvulling op de mondelinge en schriftelijke duiding door artsen en andere zorgverstrekkers in het ziekenhuis.

Ons streven naar kwaliteit zit ingebakken in onze dagelijkse werking, en dat is haalbaar dankzij de continue inspanning van iedere medewerker om ons als geaccrediteerd ziekenhuis te blijven positioneren aan de top, zodat we in 2021 onze volgende accreditatie kunnen behalen (NIAZ Q-Mentum global).

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.