AZ Vesalius logo

Wegenwerken

Er zijn heel wat wegenwerken in de buurt van onze campus in Tongeren. Vertrek op tijd naar je afspraak in ons ziekenhuis.

Bevallen in az Vesalius, met aandacht voor moeder, kind én partner.

Het team van gynaecologen en vroedvrouwen van az Vesalius doet er alles aan om een bevalling zo gezinsvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Op dat vlak zijn er enkele vernieuwingen ingevoerd: meer aandacht voor het geboorteplan, een nieuw bevallingsbad en de mogelijkheid om te kiezen voor een gentle sectio, een "vriendelijke" keizersnede.

Het geboorteplan

In de zesde maand van de zwangerschap worden beide ouders uitgenodigd om samen met één van vroedvrouwen van het ziekenhuis het geboorteplan te bespreken. Daarvoor werd een nieuwe consultatieruimte ingericht waar het koppel in alle rust zijn wensen kan bespreken.

“We vinden het belangrijk om beide ouders hierbij te betrekken,” zegt dokter Nathalie Minten, diensthoofd gynaecologie in az Vesalius. “De vader of meeouder is een belangrijke steun en toeverlaat voor de moeder in spe, die er tijdens de bevalling mee op kan toezien dat hun wensen gerespecteerd worden.”

Maarten, Aurélie en Victor

Maarten, Aurélie en Victor

Tijdens de prenatale raadpleging wordt ook de sociale en psychische situatie van de ouders in beeld gebracht. Dit gebeurt aan de hand van een vragenlijst die het koppel thuis al kan invullen. Zo kan, als de ouders dat wensen, al tijdens de zwangerschap de juiste begeleiding worden opgestart.

Een nieuw bevallingsbad

Binnenkort komt er ook een nieuw bevallingsbad in het verloskwartier. Water werkt immers relaxerend en pijnverlichtend, en de betrokkenheid van de partner is hier groter. Die kan in of naast het bad zijn vrouw coachen of haar rug masseren. “Het is een mooi alternatief voor epidurale verdoving,” zegt dokter Minten.

Gentle Sectio

Als een keizersnede nodig is kiest het team van az Vesalius wanneer dat kan voor een gentle sectio, ook wel een vriendelijke of een natuurlijke keizersnede genoemd. Dit is mogelijk bij een laagrisico-zwangerschap die 37 weken of verder gevorderd is.

Het komt erop neer dat de vader of meeouder van bij het begin aanwezig is, hij kan de hele tijd aan het hoofdeinde bij de moeder zitten. Zij kunnen samen hun kindje geboren zien worden. De partner die dat wil kan gemakkelijk meekijken omdat er een lage groene doek wordt gebruikt en de moeder kan dat ook via de weerspiegeling in de lamp.

Bij een natuurlijke keizersnede wordt de baby heel langzaam uit de baarmoeder gehaald, het tempo waarop een baby vaginaal ter wereld komt wordt zoveel mogelijk aangehouden. Ook is er een pediater aanwezig in de operatiezaal, de pasgeboren baby krijgt zo snel een check-up en kan daarna meteen op de blote huid van de mama worden gelegd terwijl zij gehecht wordt, dat was vroeger niet het geval.

“Door het huid-op-huid contact stabiliseert de hartslag en temperatuur van de baby sneller. We zorgen voor een aangename temperatuur in de operatiezaal, de lichten worden gedimd en als je wil wordt er muziek opgezet” aldus dokter Minten. “Als moeder en kind toch even van elkaar gescheiden worden dan zorgen we voor huid-op-huid contact met de papa of meeouder.”

Aurélie Dedry en haar partner Maarten Vandebeek kozen voor een gentle sectio bij de geboorte van hun zoontje Victor op 25 april.

“Een gewone keizersnede verloopt vrij technisch,” zegt Aurélie, die zelf vroedvrouw is. “Ik vond het heel fijn dat mijn vriend van bij het begin aanwezig was, en meteen na de geboorte kunnen skinnen met Victor voelde heel prettig. Ik ben heel blij dat mijn bevalling op deze manier is kunnen verlopen.”

Ook Maarten vond het een prettige ervaring. “Ook ik werd vooraf goed voorbereid, zodat ik wist hoe alles ging verlopen. Dat ik de hele tijd bij Aurélie kon blijven vond ik heel geruststellend, we hebben elk moment samen meegemaakt en dat is een echte troef.”

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.