AZ Vesalius logo

Wegenwerken

Er zijn heel wat wegenwerken in de buurt van onze campus in Tongeren. Vertrek op tijd naar je afspraak in ons ziekenhuis.

Een jaar met impact

Het leven in ons ziekenhuis is nooit saai. Ook in 2019 gaven meer dan 900 medewerkers elke dag het beste van zichzelf om onze patiënten optimale zorg te bieden. Het is een eer en een voorrecht om als eindverantwoordelijken van az Vesalius getuigen te mogen zijn van de collectieve inzet van onze geëngageerde en gemotiveerde medewerkers. Maar we zijn ons tegelijkertijd bewust van onze grote verantwoordelijkheid. We moeten onze zorgprofessionals de optimale omstandigheden bieden om hun ervaring, hun expertise en hun engagement tot hun recht te laten komen.

Eric Christiaens, algemeen directeur
Steve Hoste, voorzitter

In 2019 hielden we de vinger aan de collegiale pols via een engagementsmeting, waarbij alle medewerkers bevraagd werden over wat goed loopt en wat beter kan bij az Vesalius. De resultaten van deze enquête vindt u verder in dit jaarverslag.


2019 was ook een jaar van bestuurlijke verandering. Door de nieuwe samenstelling van de bestuursorganen van het ziekenhuis kunnen we niet alleen rekenen op een goede mix van ervaring en nieuwe inzichten in onze raad van bestuur, maar maken we ook concreet werk van de invulling van de co-governance, waarbij beheerder en artsenkorps meer en meer samen verantwoordelijk zijn voor een duurzaam beleid in het ziekenhuis. Ook hier leest u meer over verder in dit jaarverslag.


Er werden in het afgelopen jaar ook nog een aantal andere belangrijke stappen gezet richting toekomst. De meest zichtbare stap is ongetwijfeld de start van de bouwwerken van onze nieuwe vestiging in Bilzen. Sinds de zomer van 2019 wordt er met man en macht gewerkt aan een medisch centrum waar vanaf begin 2021 de inwoners van Bilzen en omliggende gemeenten terecht kunnen voor een brede waaier aan medische diensten, zoals consultaties, medische beeldvorming of nog chirurgische dagingrepen.

Voorzitter Steve Hoste en algemeen directeur Eric Christiaens.

Voorzitter Steve Hoste en algemeen directeur Eric Christiaens.

Ook de beslissing om over te stappen naar een nieuw elektronisch patiëntendossier maakt van 2019 een bepalend jaar. De keuze viel op Nexuzhealth, het platform van een joint venture tussen UZ Leuven en Cegeka. Ook onze partners in het ziekenhuisnetwerk in wording werken met het EPD van Nexuzhealth. Onze keuze werd dus ook mede ingegeven door ons geloof in de kracht van een dergelijk ziekenhuisnetwerk.


Tot slot besloot onze raad van bestuur eind 2019 ook gebruik te maken van de mogelijkheid om een 2de pensioenpijler aan te bieden aan onze medewerkers. Deze beslissing biedt ons niet alleen de mogelijkheid om de druk van de statutaire pensioenen op openbare ziekenhuizen enigszins te lenigen, ze vormt ook een antwoord op één van de aandachtspunten die onze medewerkers via de engagementsmeting gesignaleerd hadden.

En zo kunnen we deze inleiding afsluiten waar we ze begonnen zijn, bij onze aandacht en ons diep respect voor de kwaliteiten, de inzet en de gedrevenheid van onze medewerkers. Als we elke dag zorg met een menselijk gelaat bieden, dan kan dit alleen maar dankzij onze medewerkers. En dat dan ook nog lukte met een batig financieel saldo, maakt van 2019 weer een geslaagd jaar in az Vesalius!

 

Op 26 september 2019 werd Steve Hoste aangesteld als voorzitter van de Raad van Bestuur van az Vesalius. We vroegen hem naar zijn eerste indruk van ons ziekenhuis. 

"De eerste keer dat ik een volledig beeld kreeg van az Vesalius was tijdens de Open Bedrijvendag in oktober 2018. Ik was die dag één van de 2.000 bezoekers die erg onder de indruk was van het ziekenhuis in al zijn facetten; van de ambulance, over de operatiezaal tot het verloskwartier. Ik zag er stuk voor stuk gedreven medewerkers die fier hun ziekenhuis wilden tonen zoals het is, warm en kwaliteitsvol.

Die eerste indruk is niet veranderd. Dankzij de goede ontvangst door de ziekenhuisdirectie voelde ik me meteen erg welkom en gesteund in mijn nieuwe rol. En ik blijf onder de indruk van die geëngageerde en gedreven motor van 800 personeelsleden en bijna 100 artsen die voortdurend streven naar patiëntenzorg van de allerhoogste kwaliteit."

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.