AZ Vesalius logo

Start bouw nieuw medisch centrum in Bilzen

Op 5 augustus 2019 werd de eerste steen gelegd van het nieuwe medisch centrum van az Vesalius in Bilzen. Het nieuwe centrum wordt gebouwd op de site waar ook de huidige campus van ons ziekenhuis is gevestigd. In het nieuwe gebouw zullen alle diensten en behandelingen worden aangeboden die ook nu al ter beschikking staan van de Bilzenaren. Daarnaast wordt het aanbod aan gespecialiseerde raadplegingen verder uitgebreid, om zo te voldoen aan de vraag van de lokale huisartsen. Het nieuwe medisch centrum zal in maart 2021 de deuren openen.

Het nieuwe medisch centrum heeft een oppervlakte van 3.000m². In het gebouw worden de huidige polikliniek, de afdeling medische beeldvorming met CT-scan, het chirurgisch dagziekenhuis, twee operatiezalen met de nodige recoveryruimtes en patiëntenkamers voor dagopnames ondergebracht. Omdat de samenwerking tussen een ziekenhuis en de eerstelijnsgeneeskunde in de toekomst nog belangrijker zal worden, behoudt ook Huisartsenwachtpost 37 zijn stek binnen de muren van az Vesalius in Bilzen.

Bij de voorbereiding en de ontwikkeling van de nieuwe vestiging werkte az Vesalius nauw samen met de stad Bilzen. Op de site langs de Hospitaalstraat zijn immers ook een aantal stadsdiensten gevestigd, zoals het OCMW en de Muziekacademie.

 

De stadsdiensten en het OCMW engageerden zich o.a. voor het uitvoeren van omgevingswerken en van de nodige parkeermogelijkheden. Zo zal er onder het nieuwe medisch centrum een ondergrondse parkeergarage worden voorzien die tijdens de openingsuren voorbehouden is voor bezoekers en artsen van het medisch centrum. ’s Avonds en tijdens de weekends wordt deze parking publiek toegankelijk.

Praktisch

Az Vesalius opteerde bij het plannen van de nieuwbouw voor de Design, Build and Maintain (DBM)-formule, waarbij ontwerp, realisatie en onderhoud van het gebouw aan eenzelfde groep worden toevertrouwd. De nieuwe campus zal worden gebouwd door een consortium bestaande uit architectenbureau De Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs BV, hoofdaannemer Strabag Belgium NV, studiebureau De Klerck Engineering en onderhoudsbedrijf Spie Belgium NV.

De kostprijs voor de nieuwbouw bedraagt € 10,5 miljoen incl. BTW. Deze raming omvat alle kosten voor ontwerp, bouwwerken en technische installaties. Verder worden ook nog de nodige middelen voorzien om de nieuwe installaties met de nodige apparatuur en meubilair uit te rusten. De investering zal door het ziekenhuis zelf worden gefinancierd.

De bouwwerken schieten goed op, de nieuwe faciliteiten zullen in het voorjaar van 2021 in gebruik worden genomen. Omdat het nieuwe medisch centrum wordt ingericht in een volledig nieuw gebouw, blijft de hinder tijdens de werken voor patiënten, artsen en verpleegkundigen beperkt.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.