AZ Vesalius logo

Een betere werkomgeving met Magnet4Europe

Sinds 2020 neemt ons ziekenhuis deel aan de studie Magnet4Europe. Dat is een innovatieve organisatie-interventie-studie met als doel het welzijn van artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen te verbeteren samen met de kwaliteit van de patiëntenzorg. In de lopende studie wordt bekeken of het Magnet© model dat uit de VS komt ook effect heeft in Europese ziekenhuizen.

De interventie binnen Magnet4Europe bevat meerdere componenten. De basis van de interventie is het Magnet© model voor het herontwerpen van de klinische werkomgeving. De basiscomponenten in dit model zijn transformationeel leiderschap, het bekrachtigen van clinici, uitmuntende klinische praktijkvoering, innovatie en empirische toetsing van uitkomsten op niveau van patiënt en organisatie.

Deze interventie wordt niet zomaar uit de Verenigde Staten overgenomen, maar komt tot stand via co-creatie waarbij aan elk ziekenhuis een ervaren en erkend Magnet© ziekenhuis wordt gekoppeld. Om het ziekenhuis verder te ondersteunen, worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd.

Hierbij komt az Vesalius samen met nationale en internationale beleidsmakers en kunnen zij best practices uitwisselen om duurzame en succesvolle veranderingen te bekomen. Door een groot aantal ziekenhuizen binnen Europa te includeren beogen we innovatie en publieke aandacht voor het topic.

In Vlaanderen nemen 15 ziekenhuizen deel aan deze studie, waaronder het Jessa ziekenhuis in Hasselt en az Vesalius.

 

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.