AZ Vesalius logo

Wegenwerken

Er zijn heel wat wegenwerken in de buurt van onze campus in Tongeren. Vertrek op tijd naar je afspraak in ons ziekenhuis.

Nieuwe app tegen overconsumptie antibiotica

Sinds februari beschikken de artsen van az Vesalius en Jessa over ARGON, de Antibiotica-Richtlijnen-Gids Online. ARGON leidt een arts in een minimaal aantal ‘clicks’ naar het correcte antibioticavoorschrift voor de individuele patiënt.

Daarom is ARGON ook een wapen in de strijd tegen overconsumptie van antibiotica. ARGON werd ontwikkeld op vraag van de antibioticacommissies van beide ziekenhuizen en kan geraadpleegd worden op een smartphone of een computer.

Het is belangrijk dat patiënten alleen antibiotica krijgen als dat echt nodig is. En dat ze dan de juiste antibiotica in de juiste dosis krijgen en dit gedurende een correcte periode.

Daarvoor bestaan er richtlijnen die regelmatig in een werkgroep worden besproken en – indien nodig – bijgestuurd. Door een correct gebruik van antibiotica kan je voorkomen dat bacteriën snel resistent worden tegen antibiotica.

De ARGON-gids bevat de meest recente richtlijnen: hij is altijd up-to-date. Bovendien is de online gids bijzonder gebruikersvriendelijk. ARGON bezorgt de arts snel actuele gegevens in een concrete situatie.

 

“Zo is de applicatie uitgerust met verschillende rekentools”, zegt prof. dr. Jeroen van der Hilst, internist-infectioloog in Jessa. “Zo berekent ARGON de ernst van een longontsteking op basis van enkele eenvoudige parameters.

Dit is belangrijk omdat een ernstige longontsteking een ander voorschrift vereist dan een milde vorm van de aandoening. Ook een verminderde nierfunctie beïnvloedt het voorschrift. In deze en andere gevallen geeft het programma een snel en accuraat antwoord. Dat maakt ARGON uniek.”

Sinds 2019 werkt prof. dr. van der Hilst één dag per week in az Vesalius Tongeren. Wekelijks is er een multidisciplinair overleg infectieziekten op verschillende afdelingen, om het antibioticagebruik in overleg met de behandelende arts te optimaliseren.

“Wij hebben met veel enthousiasme meegewerkt aan de ontwikkeling van de ARGON-app, een zeer gebruiksvriendelijke tool om ons lokaal antibioticagebruik te standaardiseren,” zegt doctor- apotheker Inge Thoelen van az Vesalius.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.