AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Een nieuw medisch centrum in Bilzen

Op 16 maart openden de deuren van ons nieuwe medisch centrum in Bilzen. Het nieuwe gebouw huisvest een polikliniek, chirurgisch dagziekenhuis met twee digitale operatiezalen en een dienst medische beeldvorming. Huisartsenwachtpost HWP37 verhuisde mee naar het nieuwe ziekenhuis. Er is ook een ondergrondse parking met 44 parkeerplaatsen en een fietsenstalling.

De eerste steen werd gelegd op 5 augustus 2019, de bouwwerken gingen een maand later van start. “De coronacrisis zorgde voor twee maanden stilstand in het bouwproject, maar dat was niet de enige moeilijkheid,” zegt facilitair directeur Marc Jackmaert die verantwoordelijk was voor het hele project.

“De geldende maatregelen zorgden voor aanpassingsproblemen. Zo kon het Nederlandse architectenbureau waarmee we samenwerkten moeilijk ter plaatse komen. En technische plannen bespreken tijdens een digitale vergadering is niet meteen evident.”

Maar het is gelukt, het resultaat is een mooi, open en ruim gebouw waar patiënten en bezoekers zich heel welkom zullen voelen. Het medisch centrum is niet alleen modern ingericht, er zit heel wat technisch vernuft achter.

Zoals de klimaatplafonds die werken via een watersysteem dat op plafondplaten geplaatst wordt. Omdat de aanvoer van warmte en koeling meteen in de ruimte terecht komt wordt snel een aangenaam binnenklimaat bereikt.

“De zorgsector evolueert en met het nieuwe gebouw willen we die evoluties mee kunnen volgen, flexibiliteit is dan ook maximaal mogelijk gemaakt. De indelingen zijn niet dragend wat herindelingen in de toekomst mogelijk maakt,” vertelt Marc Jackmaert.

 

De betonconstructie voorziet een balkloze opbouw waardoor eventuele bijkomende technische voorzieningen makkelijker kunnen worden aangebracht, ook zijn toekomstige uitsparingen al aangegeven. Zo is de eventuele uitbreidbaarheid van het operatiekwartier uitgewerkt.

Het gebouw kan een schakel zijn naar eventuele naburige gebouwen. Het nieuwe medisch centrum vormt de eerste stap in de verdere ontwikkeling van de gehele site. Vandaar dat de ondergrondse parking en de entreezone een bouwkundige koppeling toelaat, dit in samenwerking met stad Bilzen.

Het nieuwe medisch centrum heeft een oppervlakte van 3850 m² en bestaat uit drie niveaus. Het volledige project had een kostprijs van 11 miljoen euro, de helft van die kosten gingen naar de technische infrastructuur.

Het project werd gebouwd volgens de DBM-formule. Dat betekent dat het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het gebouw aan één partner wordt toevertrouwd. Hoofdaannemer is STRABAG Belgium, voor de technieken werd samengewerkt met SPIE, De Klerck Engineering was studiebureau speciale technieken. Het gebouw werd ontworpen door architectenbureau GAF uit Rotterdam.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.