AZ Vesalius logo

Wegenwerken

Er zijn heel wat wegenwerken in de buurt van onze campus in Tongeren. Vertrek op tijd naar je afspraak in ons ziekenhuis.

Het ziekenhuisnoodplan

Naast de dagelijkse werking moet een ziekenhuis ook voorbereid zijn op eventuele grote incidenten, die zowel intern als extern kunnen gebeuren. Deze voorbereiding, samen met de nodige antwoorden staan beschreven in het ziekenhuisnoodplan. Dat kreeg in 2021 een grondige update.

Omdat er heel wat kritische processen lopen in de zorg, is een goede voorbereiding op een noodsituatie belangrijk.

Recent werd de wetgeving geüpdatet, waardoor er nieuwe richtlijnen kwamen rond het ziekenhuisnoodplan. Die nieuwe richtlijnen moeten de noodplannen tussen de ziekenhuizen en de externe partners beter op elkaar afstemmen. Zo spreekt iedereen dezelfde taal en gaat er geen kostbare tijd verloren in noodsituaties.

Denk bij die externe partners aan hulpdiensten zoals de brandweer maar ook aan bijvoorbeeld de gemeentelijke of stedelijke overheid.

 

Met een team bestaande uit de preventieadviseur, noodplancoördinator, en afgevaardigden van de spoedgevallendienst werden alle procedures nagelezen en aangepast waar nodig.

Het ziekenhuisnoodplan werd besproken en goedgekeurd door de gemeentelijke veiligheidscellen van de steden Tongeren en Bilzen, en kreeg de finale goedkeuring van de Vlaams minister van Volksgezondheid.

Het noodplan is goedgekeurd voor 5 jaar, waarna deze cyclus zich weer herhaalt.

Intussen worden processen aangeleerd aan de medewerkers en worden er jaarlijkse oefeningen voorzien om enkele scenario’s te trainen.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.