AZ Vesalius logo

a.z. Vesalius en Jessa Ziekenhuis bundelen krachten

30 mei 2016

Afgelopen week ondertekenden a.z. Vesalius in Tongeren en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt/Herk-de-Stad een samenwerkingsovereenkomst waarbij a.z. Vesalius kiest voor Jessa als referentieziekenhuis. Het doel van de samenwerking is een geïntegreerd kwalitatief medisch aanbod creëren voor de regio Midden- en Zuid-Limburg. De samenwerking kadert in de uitbouw van het netwerk Zuid-West-Limburg, in overeenstemming met de beleidsplannen van de overheid.

Eric Christiaens, algemeen directeur a.z. Vesalius: “Door de samenwerking willen we een meer geïntegreerd aanbod van zorg bieden aan de inwoners van de regio Tongeren-Bilzen. Patiënten uit onze regio kunnen blijven rekenen op kwalitatieve zorg dicht bij huis. Welbepaalde gespecialiseerde onderzoeken en ingrepen die specifieke expertise of apparatuur vereisen, worden uitgevoerd in het Jessa Ziekenhuis door artsen van het a.z. Vesalius of van het Jessa Ziekenhuis waarna de patiënt zo snel mogelijk terug in Vesalius terecht kan voor verdere nabehandeling en opvolging. Uiteraard respecteren we hierin de keuzevrijheid van de patiënt.”

“Dank zij dit akkoord kunnen we samen hoogtechnologische, complexe en kapitaalsintensieve onderzoeken en ingrepen aanbieden aan patiënten uit de regio Midden- en Zuid-Limburg”, vult Yvan Vanbockryck, voorzitter a.z. Vesalius, aan. “Het kan immers niet meer dat hooggespecialiseerde behandelingen en apparatuur op enkele kilometers van elkaar worden aangeboden. Dit ligt in de lijn van de voorstellen van de overheid om de gezondheidszorg betaalbaar te houden, het dubbele gebruik van medische apparatuur te voorkomen en hooggespecialiseerde zorg te concentreren."

Traditie van samenwerking

Jessa en a.z. Vesalius blikken terug op een jarenlange vruchtbare samenwerking. De afgelopen jaren werden al diverse formele en informele samenwerkingsverbanden uitgebouwd zoals voor oncologie-hematologie, de borstkliniek, nefrologie en dialyse, klinische biologie, reumatologie, vaat-en thoraxheelkunde…

“Voor de patiënt betekent dit vooral kwaliteitsverbetering”, zegt dr. Yves Breysem, algemeen directeur Jessa Ziekenhuis. “Enerzijds door het bundelen van expertise en anderzijds door meer subspecialisatie mogelijk te maken voor de betrokken artsen. Bijvoorbeeld voor de dienst anatomo-pathologie. Zij staan in voor de weefselanalyse van patiëntenstalen voor operaties, behandelingen... Alle anatoom-pathologen werken sinds begin dit jaar binnen 1 associatie en op 1 locatie. Ze kunnen zich door de samenwerking maximaal subspecialiseren, medische expertise bundelen en hun wetenschappelijke kennis verhogen. Dit leidt tot een verhoging van de kwaliteit van de weefselonderzoeken die een groot deel van onze patiënten nodig heeft. Ook de werking en de aanwending van financiële middelen wordt geoptimaliseerd, de continuïteit in dienstverlening voor de betrokken ziekenhuizen én de regio is verzekerd,…”

Naast anatomo-pathologie zijn er ook samenwerkingsverbanden in opbouw voor abdominale heelkunde, geriatrie, medische beeldvorming, urologie, endocrinologie, pneumologie… Verder is er ook een eerste overleg gepland tussen de diensten kwaliteit om de opportuniteiten voor samenwerking te bekijken.

Nadja Vananroye, voorzitter Jessa Ziekenhuis: “Dank zij de schaalvergroting en de grotere patiëntenaantallen kunnen we ook in toenemende mate voldoen aan de normen van de huidige en toekomstige zorgprogramma’s. Dat betekent concreet dat we voor elke Limburger topkwalitatieve zorg blijven bieden binnen de provincie. En dat we ook samen een aantrekkelijk aanbod kunnen bieden om de nodige artsen aan te trekken, zeker in de disciplines waar het vandaag nogal moeilijk is. Samen met het a.z. Vesalius werken we verder aan een ziekenhuisnetwerk Zuid-West-Limburg.”

Ziekenhuisbrede samenwerking

De samenwerkingsovereenkomst is op de eerste plaats gericht op de samenwerking van de medische diensten, ten behoeve van de patiënten. Maar de directies van a.z. Vesalius en Jessa ziekenhuis kijken ook verder, en kijken ook uit naar samenwerking op het gebied van techniek, administratie of logistiek. “Een ziekenhuis kan maar overleven in een netwerk. De uitdagingen die ons bijvoorbeeld op het vlak van ICT te wachten staan, zijn zodanig ingrijpend, dat ziekenhuizen ze enkel samen het hoofd zullen kunnen bieden”, zegt Eric Christiaens. Yves Breysem verduidelijkt: “Tussen beide ziekenhuizen werd bepaald op welke manier in de komende maanden op structurele basis vorm zal worden gegeven aan de implementatie van de samenwerking”.

Overige nieuwsberichten

a.z. Vesalius bouwt nieuw Medisch Centrum 14 / 08

Nieuw concept voor polikliniek in Bilzen. Op de campus van Medisch Centrum Bilzen bouwt a.z. Vesalius binnenkort een compleet nieuw medisch centrum om een nog uitgebreider aanbod van medische diensten ter beschikking te stellen aan de inwoners van Bilzen en omgeving. De raad van bestuur van a.z. Vesalius heeft in juni het licht op groen gezet voor de verdere uitwerking van het vernieuwde concept voor de polikliniek in Bilzen.

a.z. Vesalius kiest voor Jessa als referentieziekenhuis 23 / 10 Ondertekening samenwerking met Jessa zh APO en ABDO 2015 09 21

In het kader van de beleidsplannen van huidig minister van Volksgezondheid Maggie De Block waarin zij pleit voor de vorming van netwerken van ziekenhuizen heeft de raad van bestuur van a.z. Vesalius gisteravond besloten om de gesprekken met het Jessa Ziekenhuis van Hasselt aan te vatten. Deze gesprekken moeten tegen het einde van het jaar uitmonden in een formele samenwerkingsovereenkomst.

Ook in a.z. Vesalius runnen studenten een verpleegafdeling 23 / 11

Tien studenten runnen vier weken zelf een afdeling in het a.z. Vesalius in Tongeren. Het gaat om studenten Verpleegkunde, Ergotherapie en Sociaal Werk van de Hogeschool PXL en studenten HBO5 Verpleegkunde van de PIVH. "Een leerrijke ervaring, zeker omdat we ook elkaars werkdomein leren kennen", klinkt het.

a.z. Vesalius heeft Limburgse primeur 04 / 12

Cataract operaties met 3D beelden. Op de campus van Medisch Centrum Bilzen nam a.z. Vesalius op 4 december 2015 de eerste femtocataract laser in Limburg in gebruik.

Nieuwe dienst ambulante revalidatie 22 / 02

Sinds begin dit jaar beschikt a.z. Vesalius op de campus in Tongeren over een gloednieuwe dienst voor revalidatie.

a.z. Vesalius en Jessa Ziekenhuis bundelen krachten 30 / 05

Afgelopen week ondertekenden a.z. Vesalius in Tongeren en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt/Herk-de-Stad een samenwerkingsovereenkomst waarbij a.z. Vesalius kiest voor Jessa als referentieziekenhuis. Het doel van de samenwerking is een geïntegreerd kwalitatief medisch aanbod creëren voor de regio Midden- en Zuid-Limburg. De samenwerking kadert in de uitbouw van het netwerk Zuid-West-Limburg, in overeenstemming met de beleidsplannen van de overheid.

Jaarverslag van a.z. Vesalius digitaal beschikbaar 05 / 08

Met veel genoegen stelt a.z. Vesalius het Jaarverslag 2015 digitaal aan u voor.

a.z. Vesalius doet mee aan de Nationale week van de patiëntveiligheid 21 / 11

21 - 27 november 2016 Om patiënten en bezoekers extra te sensibiliseren besteedt a.z. Vesalius tijdens de Nationale week van de patiëntveiligheid nog meer aandacht aan diverse thema’s die te maken hebben met uw veiligheid als patiënt in ons ziekenhuis. Het bieden van patiëntveilige zorg is een prioritaire doelstelling in a.z.Vesalius.

az Vesalius beloond voor transparantie 19 / 12

az Vesalius werd op 15 december beloond met een oorkonde van het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP) omdat wij binnen het zogenaamde VIP² kwaliteitsindicatorenproject ervaringen meten van patiënten met de Vlaamse Patiënten Peiling én de website laten beoordelen op patiëntgerichtheid

Limburgse ziekenhuizen zetten Da Vinci robot in 11 / 01

Vanaf begin januari zetten de Limburgse urologen van het Jessa Ziekenhuis (Hasselt), het Sint-Franciscus Ziekenhuis (Heusden-Zolder), az Vesalius (Tongeren), en het Sint-Trudo Ziekenhuis (Sint-Truiden) hoog in op kwaliteit en gebruiken een innovatieve Da Vinci-robot voor kijkoperaties “van de volgende generatie”. Kwaliteit, dat wil zeggen een internationaal gereputeerde robot-chirurg én een hoog volume aan ingrepen door de samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen.

Nieuwe monitors voor dienst materniteit 13 / 09

De verloskamers op onze dienst materniteit hebben splinternieuwe geavanceerde monitors. Deze zijn draadloos en mobieler dan voorheen en kunnen zelfs gebruikt worden in bad, ook wordt de arbeid nog beter gevolgd. Een wereldprimeur voor az Vesalius, wij zijn het eerste ziekenhuis ter wereld dat deze monitors in gebruik heeft genomen.

az Vesalius behaalt internationaal NIAZ-kwaliteitslabel 22 / 09

Het Nederlands instituut voor accreditatie in de zorg (NIAZ) heeft zijn internationale kwaliteitslabel toegekend aan az Vesalius. Het NIAZ-kwaliteitslabel staat voor deskundige en kwalitatieve zorg, een gewaarborgde veiligheid voor patiënten en medewerkers, en een op verbetering gerichte bedrijfscultuur. “Deze accreditatie is een verdiende erkenning voor de expertise, gedrevenheid en professionaliteit van onze medewerkers,” zegt Yvan Vanbockryck, voorzitter van de raad van bestuur.

Werelddag geestelijke gezondheid 10 / 10

Vandaag, dinsdag 10 oktober, is werelddag van de geestelijke gezondheid. Ook in ons ziekenhuis laten we deze dag niet zomaar voorbij gaan. Aan de tikklokken wordt er fruit uitgedeeld aan het personeel en op de kaartjes, posters en onderleggers verspreid in het ziekenhuis vind je meer informatie over het thema van dit jaar: samen veerkrachtig.

week van de patiëntveiligheid 15 / 11

Het is nationale week van de patiëntveiligheid en dat valt op in ons ziekenhuis. Veilige patiëntenzorg is immers een dagelijkse prioriteit van al onze zorgverleners, om dat te tonen zullen alle medewerkers deze week een button dragen met het opschrift “samen voor veilige zorg.”

screeningstool kindermishandeling 13 / 12

De spoedafdeling van az Vesalius in Tongeren gebruikt sinds kort een screeningstool om kindermishandeling op te sporen. Aan de hand van een korte vragenlijst die de spoedverpleegkundige moet overlopen bij elke minderjarige patiënt kan een vermoeden van kindermishandeling worden vastgesteld en geregistreerd, en kunnen er vervolgstappen genomen worden.

az Vesalius partner van Close the Gap 23 / 02

Vanaf deze maand is az Vesalius een officiële partner van Close the Gap. Dat is een internationale organisatie die de digitale kloof helpt dichten door gebruikt ICT-materiaal op te knappen en te schenken aan organisaties die zich bezighouden met gezondheidszorg en onderwijs in ontwikkelingsgebieden. az Vesalius is nu één van de 300 organisaties die gebruikte computers leveren aan Close the Gap.

Mini-auto voor patiëntjes pediatrie 17 / 05

In az Vesalius kunnen kinderen vanaf vandaag in een mini-auto naar een onderzoek rijden. Op die manier wordt het bezoek aan de dokter of een langer verblijf in het ziekenhuis net iets leuker. De auto is een schenking van Mercedes Claes & Zonen en voetbalclub KFCH Tongeren Jeugd.

nieuwe jobsite 14 / 06

Word jij onze nieuwe collega? Bij az Vesalius zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers.

Medisch Centrum Bilzen 19 / 09

In 2020 opent het nieuwe medisch centrum van az Vesalius zijn deuren in Bilzen. Het nieuwe gebouw met een oppervlakte van 3.600 m² komt tegenover het huidige medisch centrum en wordt gerealiseerd door STRABAG Belgium NV.

Music for Life 19 / 10

Op vrijdag 19 oktober hebben octopussen Oscaar & Odette het Jessa ziekenhuis in Hasselt verlaten. De komende twee maanden zullen ze van de ene BV naar de andere reizen om geld op te halen voor de Vlaamse vereniging voor ouders van couveusekinderen (VVOC). De actie is een initiatief van drie Limburgse ziekenhuizen: het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder en az Vesalius in Tongeren.

Seniorenweek 20 / 11

Het is seniorenweek en naar jaarlijkse gewoonte besteden we dan extra aandacht aan onze oudere patiënten. Dit jaar hebben we voor het eerst ook een magazine uitgebracht, Senioren met pit. Een jaarblad dat de werking binnen onze afdelingen geriatrie wil tonen in woord en beeld.

MS-verpleegkundige 17 / 12

De multidisciplinaire raadpleging multiple sclerose (MS) in az Vesalius breidt zijn team uit met een MS-verpleegkundige, nog vrij uniek in Limburg. De MS-verpleegkundige is een laagdrempelig aanspreekpunt voor patiënten met MS, zodat zij sneller contact zullen opnemen wanneer zij problemen ervaren of met vragen zitten. Hierdoor verloopt de behandeling vlotter en kunnen mogelijke bijwerkingen sneller aangepakt worden, met als resultaat meer comfort voor de patiënt.

Vesalius Info App 21 / 12

De az Vesalius Info App informeert patiënten op het juiste moment over de verschillende stappen van hun behandeling. Het is een aanvulling op de mondelinge en schriftelijke duiding door artsen en andere zorgverstrekkers in het ziekenhuis.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.