AZ Vesalius logo

Limburgse ziekenhuizen zetten Da Vinci robot in

11 januari 2017

Vanaf begin januari zetten de Limburgse urologen van het Jessa Ziekenhuis (Hasselt), het Sint-Franciscus Ziekenhuis (Heusden-Zolder), az Vesalius (Tongeren), en het Sint-Trudo Ziekenhuis (Sint-Truiden) hoog in op kwaliteit en gebruiken een innovatieve Da Vinci-robot voor kijkoperaties “van de volgende generatie”. Kwaliteit, dat wil zeggen een internationaal gereputeerde robot-chirurg én een hoog volume aan ingrepen door de samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen.

F1-bolide én -piloot van topkwaliteit

De aankoop van de Da Vinci-robot is het eerste feit van de gloednieuwe associatie van Limburgse urologen, meteen één van de grootste urologiediensten van België. Tegelijk versterkt de associatie zich met dr. Tom Tuytten, een ervaren pionier in de robotchirurgie in Europa. Koenraad Van Renterghem, diensthoofd urologie van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, verklaart: “Als je een formule 1-wagen aanschaft, maar geen goede piloot hebt, sta je nergens. Wij hebben geïnvesteerd in een F1-bolide én -piloot van topkwaliteit.”

Tuytten, die in 1999 cum laude afstudeerde aan de KU Leuven, heeft de voorbije jaren programma’s voor robotchirurgie opgestart in het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Atrium Medisch Centrum in Heerlen, beide in Nederlands Limburg. Zijn taak in de “Kliniek voor Urologie” omvat niet enkel het uitvoeren van robot-begeleide kijkoperaties, maar ook het opleiden van collega-chirurgen én verpleegkundigen om met de robot te kunnen werken. Dr. Tom Tuytten zal in het kader van de associatie ook activiteiten uitbouwen in het Sint-Franciscusziekenhuis.

Commando’s van de chirurg met een ongekende precisie uitvoeren

Voor alle duidelijkheid: de Da Vinci-operatierobot opereert niet zelfstandig. Zijn vier armen worden aangestuurd door een chirurg die achter een bedieningspaneel zit. Kortom: de robot is zo goed als de arts is. Zelfs robotchirurgie is mensenwerk. Tom Tuytten: “Het grote voordeel van de robot is dat hij de commando’s van de chirurg met een ongekende precisie uitvoert. Geen mensenhand is zo stabiel als een robotarm. Een open ingreep met behulp van de Da Vinci-robot is ook minimaal invasief. De patiënt kan vaak de dag na de operatie al terug naar huis. Daar komt nog bij: robotchirurgie is fysiek minder belastend voor de chirurg dan een “klassieke” kijkoperatie. Het uitvoeren van kijkoperaties berokkent schade aan de nek en rug, dankzij de robot kunnen we ons werk zonder lichamelijk leed uitvoeren tot aan onze pensioenleeftijd.”

Bundelen van onze expertise biedt voordelen voor de patiënt én voor de betrokken ziekenhuizen

De nieuwe Limburgse associatie urologie, die bestaat uit een staf van 12 urologen en 5 assistenten in opleiding en onder de naam “Kliniek voor Urologie” opereert, wijst de weg naar de toekomst van de geneeskunde in België. Koenraad Van Renterghemlegt uit: “Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block heeft in de visienota van de Federale Overheidsdienst Gezondheid een aantal fundamentele veranderingen in de gezondheidszorg aangekondigd. In tijden van financiële nood eist ze meer efficiëntie. De dienst urologie geeft het goede voorbeeld. Het bundelen van onze expertise biedt voordelen voor de patiënt én voor de betrokken ziekenhuizen. Patiënten hebben de zekerheid dat ze worden behandeld door een ervaren topexpert.. Ook de ziekenhuizen halen profijt, want ze kunnen schitteren in hun expertisegebieden.” Zo zal bijvoorbeeld het Sint-Franciscus Ziekenhuis zich profileren als lasercentrum.

Zijn patiënten bereid om hun lot in handen van een machine te leggen? Tom Tuytten: “De patiënt is vragende partij. Bij sommige ouderen leeft misschien nog enige twijfel, maar de jongere generatie heeft het volste vertrouwen in de nieuwe technologie.”

 

Zie ook de reportage op TVLimburg:

http://www.tvl.be/nieuws/limburgse-urologen-gebruiken-speciale-robot-39146

 

 

Overige nieuwsberichten

a.z. Vesalius bouwt nieuw Medisch Centrum 14 / 08

Nieuw concept voor polikliniek in Bilzen. Op de campus van Medisch Centrum Bilzen bouwt a.z. Vesalius binnenkort een compleet nieuw medisch centrum om een nog uitgebreider aanbod van medische diensten ter beschikking te stellen aan de inwoners van Bilzen en omgeving. De raad van bestuur van a.z. Vesalius heeft in juni het licht op groen gezet voor de verdere uitwerking van het vernieuwde concept voor de polikliniek in Bilzen.

a.z. Vesalius kiest voor Jessa als referentieziekenhuis 23 / 10 Ondertekening samenwerking met Jessa zh APO en ABDO 2015 09 21

In het kader van de beleidsplannen van huidig minister van Volksgezondheid Maggie De Block waarin zij pleit voor de vorming van netwerken van ziekenhuizen heeft de raad van bestuur van a.z. Vesalius gisteravond besloten om de gesprekken met het Jessa Ziekenhuis van Hasselt aan te vatten. Deze gesprekken moeten tegen het einde van het jaar uitmonden in een formele samenwerkingsovereenkomst.

Ook in a.z. Vesalius runnen studenten een verpleegafdeling 23 / 11

Tien studenten runnen vier weken zelf een afdeling in het a.z. Vesalius in Tongeren. Het gaat om studenten Verpleegkunde, Ergotherapie en Sociaal Werk van de Hogeschool PXL en studenten HBO5 Verpleegkunde van de PIVH. "Een leerrijke ervaring, zeker omdat we ook elkaars werkdomein leren kennen", klinkt het.

a.z. Vesalius heeft Limburgse primeur 04 / 12

Cataract operaties met 3D beelden. Op de campus van Medisch Centrum Bilzen nam a.z. Vesalius op 4 december 2015 de eerste femtocataract laser in Limburg in gebruik.

Nieuwe dienst ambulante revalidatie 22 / 02

Sinds begin dit jaar beschikt a.z. Vesalius op de campus in Tongeren over een gloednieuwe dienst voor revalidatie.

a.z. Vesalius en Jessa Ziekenhuis bundelen krachten 30 / 05

Afgelopen week ondertekenden a.z. Vesalius in Tongeren en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt/Herk-de-Stad een samenwerkingsovereenkomst waarbij a.z. Vesalius kiest voor Jessa als referentieziekenhuis. Het doel van de samenwerking is een geïntegreerd kwalitatief medisch aanbod creëren voor de regio Midden- en Zuid-Limburg. De samenwerking kadert in de uitbouw van het netwerk Zuid-West-Limburg, in overeenstemming met de beleidsplannen van de overheid.

Jaarverslag van a.z. Vesalius digitaal beschikbaar 05 / 08

Met veel genoegen stelt a.z. Vesalius het Jaarverslag 2015 digitaal aan u voor.

a.z. Vesalius doet mee aan de Nationale week van de patiëntveiligheid 21 / 11

21 - 27 november 2016 Om patiënten en bezoekers extra te sensibiliseren besteedt a.z. Vesalius tijdens de Nationale week van de patiëntveiligheid nog meer aandacht aan diverse thema’s die te maken hebben met uw veiligheid als patiënt in ons ziekenhuis. Het bieden van patiëntveilige zorg is een prioritaire doelstelling in a.z.Vesalius.

az Vesalius beloond voor transparantie 19 / 12

az Vesalius werd op 15 december beloond met een oorkonde van het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP) omdat wij binnen het zogenaamde VIP² kwaliteitsindicatorenproject ervaringen meten van patiënten met de Vlaamse Patiënten Peiling én de website laten beoordelen op patiëntgerichtheid

Limburgse ziekenhuizen zetten Da Vinci robot in 11 / 01

Vanaf begin januari zetten de Limburgse urologen van het Jessa Ziekenhuis (Hasselt), het Sint-Franciscus Ziekenhuis (Heusden-Zolder), az Vesalius (Tongeren), en het Sint-Trudo Ziekenhuis (Sint-Truiden) hoog in op kwaliteit en gebruiken een innovatieve Da Vinci-robot voor kijkoperaties “van de volgende generatie”. Kwaliteit, dat wil zeggen een internationaal gereputeerde robot-chirurg én een hoog volume aan ingrepen door de samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen.

Nieuwe monitors voor dienst materniteit 13 / 09

De verloskamers op onze dienst materniteit hebben splinternieuwe geavanceerde monitors. Deze zijn draadloos en mobieler dan voorheen en kunnen zelfs gebruikt worden in bad, ook wordt de arbeid nog beter gevolgd. Een wereldprimeur voor az Vesalius, wij zijn het eerste ziekenhuis ter wereld dat deze monitors in gebruik heeft genomen.

az Vesalius behaalt internationaal NIAZ-kwaliteitslabel 22 / 09

Het Nederlands instituut voor accreditatie in de zorg (NIAZ) heeft zijn internationale kwaliteitslabel toegekend aan az Vesalius. Het NIAZ-kwaliteitslabel staat voor deskundige en kwalitatieve zorg, een gewaarborgde veiligheid voor patiënten en medewerkers, en een op verbetering gerichte bedrijfscultuur. “Deze accreditatie is een verdiende erkenning voor de expertise, gedrevenheid en professionaliteit van onze medewerkers,” zegt Yvan Vanbockryck, voorzitter van de raad van bestuur.

Werelddag geestelijke gezondheid 10 / 10

Vandaag, dinsdag 10 oktober, is werelddag van de geestelijke gezondheid. Ook in ons ziekenhuis laten we deze dag niet zomaar voorbij gaan. Aan de tikklokken wordt er fruit uitgedeeld aan het personeel en op de kaartjes, posters en onderleggers verspreid in het ziekenhuis vind je meer informatie over het thema van dit jaar: samen veerkrachtig.

week van de patiëntveiligheid 15 / 11

Het is nationale week van de patiëntveiligheid en dat valt op in ons ziekenhuis. Veilige patiëntenzorg is immers een dagelijkse prioriteit van al onze zorgverleners, om dat te tonen zullen alle medewerkers deze week een button dragen met het opschrift “samen voor veilige zorg.”

screeningstool kindermishandeling 13 / 12

De spoedafdeling van az Vesalius in Tongeren gebruikt sinds kort een screeningstool om kindermishandeling op te sporen. Aan de hand van een korte vragenlijst die de spoedverpleegkundige moet overlopen bij elke minderjarige patiënt kan een vermoeden van kindermishandeling worden vastgesteld en geregistreerd, en kunnen er vervolgstappen genomen worden.

az Vesalius partner van Close the Gap 23 / 02

Vanaf deze maand is az Vesalius een officiële partner van Close the Gap. Dat is een internationale organisatie die de digitale kloof helpt dichten door gebruikt ICT-materiaal op te knappen en te schenken aan organisaties die zich bezighouden met gezondheidszorg en onderwijs in ontwikkelingsgebieden. az Vesalius is nu één van de 300 organisaties die gebruikte computers leveren aan Close the Gap.

Mini-auto voor patiëntjes pediatrie 17 / 05

In az Vesalius kunnen kinderen vanaf vandaag in een mini-auto naar een onderzoek rijden. Op die manier wordt het bezoek aan de dokter of een langer verblijf in het ziekenhuis net iets leuker. De auto is een schenking van Mercedes Claes & Zonen en voetbalclub KFCH Tongeren Jeugd.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.