AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom is in feite een inklemming van een zenuw ( de nervus medianus) ter hoogte van de pols. De zenuw loopt op dit niveau door een tunnel samen met nog 9 buigpezen van de vingers. De tunnel bestaat aan de onderkant uit handwortelbeentjes en aan de bovenkant uit een stevig peesblad (ligamentum transversum). De inklemming van de zenuw ontstaat ofwel door zwelling van de buigpezen ofwel door zwelling van het peesblad.

 

Klachten

Typisch voor het carpaal tunnel syndroom zijn de tintelingen en het doof gevoel in de duim, wijsvinger en middenvinger.  De tintelingen treden meestal ‘s nachts ofwel  bij langdurig gebruik zoals fietsen, telefoneren, etc.  Bijkomend vermelden patiënten vaak een gezwollen en verstijft gevoel in de vingers.  Een carpaal tunnel syndroom kan ook gepaard gaan met krachtverlies waardoor u frequenter voorwerpen gaat laten vallen.

Oorzaak

De oorzaak van het inklemmen van de zenuw kan op jonge leeftijd ontstaan door een van nature uit nauwe tunnel. Op latere leeftijd ontstaat dit door afname van de elasticiteit van het ligament dat het dak van de tunnel vormt.  Het carpaal tunnel syndroom ziet men vaker bij overbelasting van de pezen  en komt ook meer voor bij mensen met diabetes of tijdens een zwangerschap.

Diagnose

Het vaststellen van een carpaal tunnel syndroom gebeurt meestal klinisch.  Vaak wordt er bijkomend een EMG-onderzoek gevraagd om de ernst te evalueren en om andere oorzaken van de klachten te kunnen uitsluiten.

Behandeling

Zonder operatie

De behandeling hangt af van een aantal factoren.  Als de klachten van tijdelijke aard zijn wordt er soms beslist om af te wachten (Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap).  Bij een lichte vorm van carpaal tunnel syndroom kan een nachtspalk worden aangemeten of kan een cortisone infiltratie overwogen worden.  De cortisone infiltratie is bedoeld om de zwelling in de tunnel te laten afnemen om zo de druk op de zenuw te verminderen, vaak is dit een tijdelijke oplossing en is uiteindelijk toch een operatie noodzakelijk. 

Met operatie

Tijdens de operatie wordt het ligament doorgenomen zodat de ruimte in de tunnel vergroot en de zenuw hierdoor meer plaats krijgt.  De ingreep gebeurt onder lokale verdoving en vereist een daghospitalisatie.

Nabehandeling

Klik hier voor de folder van de Carpaal tunnel release- nabehandeling.

Na de operatie verdwijnen de tintelingen in principe zeer snel. Indien u echter al een continu doof gevoel had in de vingers, zal het na de operatie nog enige tijd duren vooraleer dit gevoel verdwijnt.

De eerste 24 uren dient u de arm omhoog te houden om zwelling tegen te gaan. De vingers mogen onmiddellijk bewogen worden.

De hechtingen zijn meestal resorbeerbare hechtingen en verdwijnen vanzelf.  Het litteken in de handpalm blijft de eerste 3 maanden gevoelig voornamelijk bij het steunen op de pols.

De eerste 4 tot 6 weken is er een duidelijk krachtverlies wat geleidelijk aan zal recupereren.

Indien de beschadiging op het EMG onderzoek zeer uitgesproken was, bestaat er een kans dat het gevoel en de kracht niet volledig recupereren.

Tendon gliding exercises:

 

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.