AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Cubital tunnel syndroom

Aan de binnenzijde van de elleboog is er een zenuw (nervus ulnaris) in een groeve, deze groeve wordt bedekt door een peesblad en vormt zo een tunnel: de cubital tunnel genaamd. Het is in deze tunnel dat er een beknelling van de zenuw kan ontstaan.

Klachten

Meestal klagen patiënten van een vervelend, pijnlijk en tintelend gevoel ter hoogte van de pink en een deel van de ringvinger en handrug.

Als de zenuw al langere tijd onder druk staat, krijgen patiënten ook vaak een dof gevoel in dit gedeelte van de hand en ook krachtverlies van de handspieren die instaan voor de fijne motoriek.

Oorzaak

De inklemming van de zenuw kan veroorzaakt worden door een te krachtig gebogen houding van de elleboog tijdens zware handenarbeid  of door een  te nauw kanaal ten gevolgen van een te strakke bindweefselband waaronder de zenuw doorloopt.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.

Typisch verergeren de tintelingen in de pink en ringvinger door de elleboog stevig te plooien of door druk te zetten aan de binnenzijde van de elleboog.

Door een zenuwonderzoek (EMG) uit te voeren kan de diagnose bevestigd worden. Dit wordt daarom meestal uitgevoerd om zeker te zijn van de diagnose.

Behandeling

Zonder operatie

Een behandeling zonder operatie bestaat uit houdingsadvies.  Er wordt geadviseerd om met de arm in gestrekte stand te slapen en tijdens het werken het plooien van de elleboog zo veel als mogelijk te vermijden.

Bijkomend worden er vaak ontsteking werende medicatie (NSAID ’s) voorgschreven alsook vitamine B, deze laatste zijn bedoeld om het herstel proces van de zenuw te bevorderen.

Met operatie

Tijdens de operatie zal de zenuw vrijgelegd worden in zijn goot, door het openen van de tunnel.

Als hierdoor de zenuw de neiging heeft om te subluxeren  zal de zenuw daarenboven verlegd worden naar voren.

Nabehandeling

Onmiddellijk mobiliseren van de elleboog is toegestaan, behalve als de zenuw verlegd werd dan wordt er onmiddellijk na de operatie een gips aangelegd welke twee weken aanwezig blijft.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.