AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiƫnten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiƫnt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Cyste

Een cyste is een vochtophoping die ontstaat vanuit het gewrichtskapsel van het polsgewricht.

Polscyste

Klachten

Deze vochtophoping kan soms met het blote oog zichtbaar zijn als een verhevenheid aan de pols, maar dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn.

Oorzaak

Personen met hyperlaxe of uiterst soepele gewrichten hebben meer kans op cystevorming. Instabiliteit is daarbij vaak een onderliggend probleem.

Diagnose

Bij deze aandoening is een echografie het standaard onderzoek. Indien er wordt gedacht aan een onderliggend ligamentair instabiliteitsprobleem van de pols zal er een bijkomende arthro CT-scan aangevraagd worden.

Behandeling

Een cyste wordt alleen behandeld als het klachten veroorzaakt en niet spontaan verdwijnt.

Zonder operatie

Indien er uit klinisch onderzoek een onderliggend probleem van instabiliteit blijkt, zal de handtherapeut samen met jou de stabiliteit van je polsgewricht weer trainen. Dit gebeurt aan de hand van een intensief oefenprogramma.

Met operatie

Indien de cyste blijft zorgen voor aanhoudende pijn kan deze operatief verwijderd worden. Bij een chirurgische excisie zien we echter een hoge kans op recidief.

Nabehandeling

Het trainen van een stabiele polspositie is van essentieel belang. Hier vind je alvast enkele niet-limitatieve voorbeelden van specifieke oefeningen om je stabiele pols te trainen.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.