AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Dequervain tendinitis

Een Dequervain tendinitis is een irritatie van de strekpezen van de duim. De pijn situeert zich aan de duimzijde van de pols.

Klachten

De lokale pijn aan de duimzijde van de pols is de belangrijkste klacht.. De pijn neemt toe bij kracht zetten met de duim..  Soms merkt men een hapering van de  strekpezen van de duim wanneer de duim gebruikt wordt.

Oorzaak

De oorzaak van de ontsteking van de strekpezen van de duim is meestal een overbelasting van de pols, vaak door repetitief werk. Deze problematiek zien we ook vaak bij jonge moeders en wordt dan veroorzaakt door herhaaldelijk heffen van hun baby maar ook de hormonale veranderingen spelen een rol.

Diagnose

De diagnose is meestal klinisch. Wanneer de patiënt een vuist maakt en de pols richting de pink gebogen wordt ontstaat de pijn.
Bij twijfel kan een echografie aangevraagd worden.

Behandeling

Zonder operatie

Indien de klachten recent ontstaan zijn zal er aangeraden worden de pols te laten rusten.  Dit kan door middel van een brace of gips, vaak in combinatie met de inname van ontstekingsremmers.

Met operatie

Als de klachten niet verbeteren kan een operatie noodzakelijk zijn. De ingreep gebeurt in het daghospitaal onder lokale anesthesie.  De schacht waarin de strekpezen van de duim lopen wordt geopend en de pezen worden vrijgelegd. In de tunnel wordt nagekeken of er geen tussenschot aanwezig is, zo nodig dient dit ook geopend te worden..

Nabehandeling

Na de operatie wordt er een gips aangelegd  van de pols en de duim gedurende 2 weken. De overige vingers kunnen bewogen worden.

 

Filmpje darts throwing motion

 

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.