Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.
Artrose ontstaat door het afslijten van de kraakbeenlaag van het duimbasisgewricht. Duimbasisartrose komt het vooral voor bij vrouwen na de menopauze.
Klachten
Oorzaak
Mogelijke oorzaken zijn veralgemeende hyperlaxiteit, veelvuldig (over)belasten van het duimgewricht door middel van de pincet- of sleutelgreep en post-traumatische wijziging van het duimbasisgewricht.
Diagnose
Radiografische opnames tonen de afname van de gewrichtsruimte ontstaan door het afslijten van de kraakbeenlaag van het gewricht. Op basis van deze beeldvorming onderscheiden we vier stadia van duimbasisartrose (Eaton en Glickel).
Eventueel bijkomend aan te vullen met een botscintigrafie om na te gaan in welke mate de artrose van de omliggende gewrichten meespeelt in het pijnpatroon.
Behandeling
Zonder operatie
Afhankelijk van de pijnklachten, zal de behandeling bestaan uit pijnstilling en relatieve rust door middel van een brace. Bovendien is het versterken van specifieke duimspieren aangeraden om de duimstabiliteit te verbeteren en de ‘shearing forces’ op je duimbasisgewricht te verminderen. De pijn zal hierdoor beter onder controle zijn.
Bij onvoldoende verlichting van de klachten kan een cortisone infiltratie soelaas brengen.
Het trainen van een juiste duimpositie is van essentieel belang. Hierdoor zal je meer duimstabiliteit creëren en bijgevolg ook een betere pijncontrole hebben.
Foto: het verschil tussen een correcte en foutieve duimpositie
Met operatie
Indien een operatieve ingreep overwogen wordt, zal er eerst nagegaan worden of de pijn voornamelijk afkomstig is van het duimbasisgewricht of ook nog van de omliggende gewrichten. Dit gebeurt met behulp van een bijkomende scan. Afhankelijk van deze scan zal dan beslist worden tot prothese chirurgie ofwel tot wegnemen van een van de middenhandsbeentjes (trapezectomie).
Een prothese is een kunstgewricht dat bestaat uit een steel, een metalen nekje en een kom. De steel en de kom hebben een speciale coating dat de ingroei van het bot bevordert.
Trapezectomie is het wegnemen van een middenhandsbeentje om zo de pijnklachten van de artrose te doen verdwijnen. Deze procedure zal al dan niet gecombineerd worden met het plaatsen van een pees of een extra fixatiepunt om de stabiliteit van het gewricht te verbeteren. De behandelende arts bepaalt welke operatie het meest in een specifiek geval het meest geschikt is.
Nabehandeling
Klik hier voor de folder rond de nabehandeling.
Na de operatie krijgt u onmiddellijk een gips gedurende twee weken, nadien in principe een brace gedurende 4 weken. Om stijfheid te voorkomen is het belangrijk dat je zelf regelmatig oefeningen doet. Dit kan onder begeleiding van de handtherapeut, maar ook thuis kan je zelf reeds aan de slag met enkele van de onderstaande oefeningen.
Filmpjes van de oefeningen:
Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.