AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Dupuytren

De ziekte van Dupuytren wordt ook wel de ‘ziekte van de Vikings’ genoemd, omdat het meer voorkomt bij Noord-Europese afstammelingen van de Vikings.

Klachten

Het begint met enkele knobbels die de huid wat naar binnen trekken maar die niet pijnlijk zijn. Uiteindelijk evolueert dit naar een streng. Deze streng kan samentrekken en zorgt ervoor dat de vinger in een permanente plooistand  komt te staan. Heel vaak zit de streng ter hoogte van de ringvinger of pink, maar het kan bij alle vingers voorkomen

Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en ziet men vaak vanaf de leeftijd van 40 jaar.

Oorzaak

De oorzaak is niet helemaal gekend. Er is echter een sterke onderliggende genetische factor die ervoor zorgt dat het bindweefsel strengen gaat vormen. Hierdoor komt het vaker voor bij mensen met diabetes, leveraandoeningen, hypercholesterolemie, alcoholisme,…

Diagnose

Het is een klinische diagnose. Bijkomende beeldvorming is in principe niet nodig.

Behandeling

Zonder operatie

Zolang de plooistand van de vingers beperkt is en de hand nog plat op tafel kan geduwd worden is een ingreep niet nodig.

Afhankelijk van de ernst van aantasting en van welke gewrichten aangetast zijn kan er beslist worden tot het infiltreren van een streng oplossend product (xiapex).

Met operatie

In de meeste gevallen zal een operatieve ingreep uitgevoerd worden bestaande uit het volledig wegnemen van de strengen.

Nabehandeling

De wonden worden gehecht met resorbeerbare hechtingsdraad, de hechtingen hoeven dus niet verwijderd te worden.

Zowel na de operatie als na de behandeling met het streng oplossend product zal er een nachtspalk voorzien worden om de vingers tijdens de nacht maximaal gestrekt te houden.

Vanaf dat de wonden genezen zijn kan er gestart worden met kinesitherapie.

Tendon gliding exercises:

 

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.