AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Gewrichtsmuis

Een gewrichtsmuis is een los stukje kraakbeen wat zich in het gewricht bevindt. Wanneer deze gewrichtsmuis tussen het gewricht terecht komt, kan dit de beweging van de elleboog belemmeren.

Klachten

Een typische klacht is het gevoel dat de elleboog plots op slot schiet.

Oorzaak

Op jonge leeftijd een slechte doorbloeding waardoor een stukje kraakbeen en bot kan loskomen (osteochondritis dissicans). Op oudere leeftijd is de oorzaak van de gewrichtsmuis eerder artrose.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld, o.a. typische blokkage gevoel in de elleboog.

Bijkomende onderzoeken kunnen noodzakelijk zijn om de exacte locatie van de gewrichtsmuis te bepalen en om duidelijkheid te krijgen over de schade die de gewrichtsmuis veroorzaakt heeft: CT-scan of NMR.

Behandeling

Zonder operatie

Soms verdwijnen de klachten voor maanden wanneer de gewrichtsmuis zich tegen het kapsel nestelt en niet tussen het gewricht terecht komt.

Met operatie

De operatie gebeurt meestal via een kijkoperatie (artroscopie) zo nodig via een open procedure. Via de kijkoperatie kan het elleboog gewricht volledig geïnspecteerd worden. De gewrichtsmuis wordt opgezocht en vervolgens via één van de kleine huidincisies verwijderd.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een drukverband. De elleboog mag na het wegnemen van het drukverband bewogen worden.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.