AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Peesletsels

Een peesruptuur kan zowel operatief als niet-operatief behandeld worden. De behandeling is er steeds op gericht om de functie terug te bregen naar normaal. Volgende factoren worden onder meer in acht genomen bij de keuze voor welke soort behandeling het meest geschikt is:

  • De plaats van het letsel (ter hoogte van de vinger, pols,…)
  • Het soort letsel (geheel of gedeeltelijke ruptuur)
  • De beschadigde pees (buig -of strekpeesletsel)

Met operatie

Bij een operatieve behandelmethode zal de pees gehecht worden. De peeshechtingstechniek is afhankelijk van de vorm van de pees ter hoogte van de zone van de ruptuur. Nadien volgt een korte periode van immobilisatie en/of een specifiek revalidatieschema waarbij men gebruik kan maken van een op maat gemaakte spalk. Het is van belang om hierbij alle fasen van het bindweefselherstel te respecteren om een goede peesheling te bekomen. De revalidatie zal daarom bestaan uit een schema met verschillende fasen. 

Zonder operatie

Bij een niet-operatieve behandelmethode zal de pees in optimale omstandigheden gebracht worden met behulp van een op gemaakte spalk. Hierdoor kan de pees spontaan helen zonder chirurgische hechting. Om volledig functieherstel van de pees te bekomen dient men rekening te houden met de principes van bindweefselherstel. Hiervoor zullen de verschillende fasen in het revalidatieschema gerespecteerd worden.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.