AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een systemische auto-immuunaandoening waarbij verschillende handgewrichten (met nadruk op de gewrichten aan de basis van vingers) ontsteken. De ontsteking zorgt voor een afbraak van onderliggende structuren. Kraakbeen, bot, ligamentaire aanhechtingen, gewrichtskapsels en pezen kunnen op die manier zowel abrupt scheuren als langzaam uitrekken. Hierdoor ontstaat een verlies in handfunctie.

Klachten

  • Pijnlijk gezwollen gewrichten en allerlei handklachten, bijvoorbeeld carpaal tunnelsyndroom door inklemming van de zenuw, springvingers door irritatie en inklemming van de buigpezen.
  • Subluxaties van gewrichten door laxiteit van ligamenten, gewrichtskapsels en pezen.
  • Peesrupturen door chronische ontsteking en overbelasting van de pees.

Oorzaak

Een eenduidige oorzaak is niet bekend.

Diagnose

Naast de klinische tekens zijn ook enkele bloedparameters indicatief voor de ernst of het verloop van de aandoening.

Behandeling

Zonder operatie

Pijnstilling met behulp van ontsteking werende medicatie (NSAID’s). Om de pijn verder onder controle te krijgen kan ook gewerkt worden met een op maat gemaakte spalk die de dwangstand van de pols en vingers kan corrigeren. Daardoor kunnen ook de negatieve gevolgen (zoals ontwrichtingen, peesrupturen,…) drastisch afnemen. Deze spalk kan ter plaatse door onze bandagist gemaakt worden.

Met operatie

Welke soort chirurgie noodzakelijk is, zal afhankelijk zijn van de specifieke klacht. De mogelijkheden zullen steeds uitvoerig met u besproken worden.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.