AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Scheur van het scapholunaire ligament

Het scapholunaire ligament (SL) is één van de belangrijkste ligamenten van het polsgewricht. Het ligament verbindt twee handwortelbeentjes (het scaphoid en het lunatum)

Klachten

Wanneer het SL-ligament scheurt kunnen de handwortelbeentjes ten opzichte van elkaar roteren en verplaatsen, hierdoor kan snelle slijtage van het polsgewricht ontstaan.

Typisch is de blijvende pijn aan de bovenzijde van de pols met aanwezige zwelling daar, vaak ten gevolge van een val.

Oorzaak

De oorzaak is traumatisch.

Het ligament kan scheuren bij een zware val op de uitgestrekte hand. Soms gaat dit gepaard met een polsbreuk maar soms enkel met een verstuiking van de pols.

Diagnose

Een klassieke RX kan een verbreding tussen de twee handwortelbeentjes aan het licht brengen, wat kan wijzen op een scheur van het ligament.

Vaak wordt aanvullend een bijkomende arthro CT-scan of arthro NMR genomen.

Behandeling

Zonder operatie

Wanneer het enkel gaat om een verrekking van het ligament of een partiële scheur zal de behandeling bestaan uit tijdelijke immobilisatie van de pols en pijnmedicatie. Bijkomend kan het verstevigen van de dynamische stabilisatoren rondom dit gewricht ook van belang zijn. De handtherapeut helpt jou met het geven van de juiste oefeningen.

Met operatie

Bij een volledige scheur zal operatief herstel noodzakelijk zijn. Meerdere behandelingsopties zijn hier mogelijk, afhankelijk van het type van de scheur en hoe lang de scheur reeds aanwezig is.

Onmiddellijk na de val is immers de herstelcapaciteit van het eigen ligament nog groot terwijl dit niet meer het geval is bij een langdurig bestaande scheur.  Hier zal een reconstructie van het ligament zich opdringen.

Voorafgaandelijk aan een reconstructie van het ligament zal moeten nagegaan worden in welke mate dat de scheur van dit ligament reeds slijtage aan het polsgewricht heeft veroorzaakt.  

Bij ernstige slijtage (artrose) van het polsgewricht kan het zijn dat een herstel van het ligament niet meer zinvol is maar dat er overgegaan wordt tot het vastzetten van de pols (polsartrodese), dan wel het plaatsen van een prothese.

Nabehandeling

De nabehandeling zal in sterke mate afhangen van welke operatieve ingreep werd uitgevoerd.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.