AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Skiduim

Een skiduim is een beschadiging van een gewrichtsbandje aan de binnenkant van de duim.

Klachten

Pijnlijke en gezwollen duim aan de binnenzijde en krachtverlies.

Oorzaak

Bij een acuut letsel zorgt een naar buiten gerichte kracht (bijvoorbeeld door een val met skistok, fiets, …) op de duim voor een beschadiging aan de gewrichtsband die zich aan de binnenzijde van het duimgewricht bevindt. De gewrichtsband kan hierbij een verrekking oplopen maar soms ook geheel of gedeeltelijk scheuren.

Bij een chronisch letsel wordt de gewrichtsband uitgerekt door herhaaldelijke overbelasting. De band verslapt en dit kan leiden tot een instabiel gewricht.

Diagnose

Klinische diagnose: met name testen van de instabiliteit.

Een echografie kan eventueel bijkomend nuttig zijn om te evalueren of het enkel om een verrekking van het ligament gaat dan wel om een volledige scheur.

Behandeling

Zonder operatie

Indien er enkel een verrekking is van het ligament of een gedeeltelijke scheur en het gewricht hierdoor niet onstabiel is dan zal de behandeling bestaan uit immobilisatie door gips of brace. Nadien kan samen met de handtherapeut overgegaan worden tot het versterken van stabiliserende duimmuisspieren.

Met operatie

Indien het gaat om een instabiel gewricht dan zal operatief herstel van het ligament noodzakelijk zijn. Dit gebeurt door middel van een ankertje dat in het bot geplaatst wordt.

Het ligament wordt opgezocht, heel vaak is dit enkele millimeters verder terug te vinden onder een duimspier. Het ligament wordt gehecht met de hechtingsdraadjes die aan het anker bevestigd zijn. Hierdoor zal het ligament het weer dicht tegen het bot aanliggen kunnen vastgroeien.

Nabehandeling

Na een operatief herstel van het ligament zal de duim tijdelijk moeten geïmmobiliseerd worden. Je krijgt een gips gedurende twee weken, nadien een gips of een brace gedurende 4 weken. Afhankelijk van de stijfheid van de duim zal handtherapie achteraf noodzakelijk zijn.

Hier vind je alvast enkele voorbeelden van oefeningen die je stabiliserende duimmuisspieren trainen.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.