AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Springvinger

Een springvinger wordt veroorzaakt door een moeilijke passage van de buigpees onder een bindweefsel brug.

 

Klachten

De pijn begint meestal aan de basis van de vinger, soms is er zelfs een zwelling voelbaar.  Bij het plooien en strekken van de vinger is er een verspringend gevoel. Soms blijft de betrokken vinger gewoon in een geblokkeerde positie staan.

Oorzaak

De oorzaak van een springvinger is in feite een te dikke pees voor een te smalle peesschede, waardoor passage onder de weefselbrug bemoeilijkt wordt. Waarom de pees te ‘dik‘ is kan verschillende redenen hebben. We zien dat springvingers meer voorkomen bij patiënten met reuma, jicht, schildklierproblemen en suikerziekte.

Diagnose

Meestal gaat het om een klinische diagnose en is verder onderzoek met echografie niet noodzakelijk:

  • Pijn ter hoogte van het gewricht aan de basis van de vinger
  • Pijn bij buiging van de vinger tegen weerstand
  • Drukpijn ter hoogte van het ontstekingsknobbeltje aan de basis van de vinger
  • ‘knipmesfenomeen’ door acute blokkage van de vinger

 

Behandeling

Zonder operatie

Innemen van ontstekingsremmers of het infiltreren van cortisone in de peesschede kan de zwelling en pijn verminderen en soms de klachten doen verdwijnen.

Met operatie

Als de klachten hierdoor niet volledig verdwijnen kan een operatie noodzakelijk zijn. De operatie gebeurt in het daghospitaal. Onder lokale anesthesie wordt de weefselbrug (A1 pulley) doorgenomen zodat de buigpees weer vlot in de peesschede kan passeren.

Nabehandeling

Klik hier voor de folder rond de nabehandeling.

De vinger mag na de operatie onmiddellijk bewogen worden, de revalidatie verloopt meestal zeer vlot. In sommige gevallen kan kinesitherapie tijdelijk noodzakelijk zijn.

Tendon gliding exercises:

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.