AZ Vesalius logo

Coronavirus COVID-19: informatie voor patiënten en bezoekers

Wij nemen de nodige maatregelen om ook nu kwaliteitsvolle en veilige zorg te garanderen voor elke patiënt. Daarom is onze bezoekregeling aangepast en vragen wij u enkele richtlijnen strikt op te volgen.

Tenniselleboog

De tenniselleboog is de meest voorkomende oorzaak van elleboogpijn. De pijn situeert zich aan de buitenzijde van de elleboog en straalt uit over de onderarm.

Klachten

Typische klachten zijn pijn aan de buitenzijde van de elleboog bij opheffen van voorwerpen.

Oorzaak

De oorzaak van een tennis elleboog is een ontsteking van de aanhechting van de strekpezen die de pols en vingers doen strekken. De aantasting van de aanhechting van de pees is vaak het gevolg van overbelasting. Overbelasting van de strekpezen geeft kleine kwetsuren tot zelfs scheurtjes aan de aanhechting van deze pezen. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten.

Diagnose

Dit is een klinische diagnose. Soms wordt een bijkomende echografie gevraagd. Hierop kunnen de peesscheurtjes te zien zijn.

Behandeling

Zonder operatie

Omdat het om een overbelastingsprobleem gaat is de belangrijkste behandeling relatieve rust in combinatie met peestraining. Om je peesprobleem te herstellen dienen we de peesstructuur sterker te maken. Het is hierbij belangrijk dat je je pees op de juiste manier gebruikt en traint onder het motto: “use it or loose it”. De handtherapeut, Ilke zal je hierbij helpen. Eventueel kan het dragen van een brace de spanning op de aangetaste te pezen bijkomend verminderen.

Wanneer de pijnklachten uitgesproken zijn kan een infiltratie met cortisone een goed effect geven.

Een andere mogelijkheid van infiltratie is ‘PRP’. Dit is bloedplaatjes rijk plasma wat op de plaats van aantasting geïnfiltreerd wordt om zo het genezingsproces te bevorderen. PRP wordt bekomen door toepassen van een specifieke procedure op een eigen bloedstaal.

Een andere manier om het genezingsproces te bevorderen is schockwave therapie.

Met operatie

Het aangetaste gedeelte van de peesaanhechting wordt operatief verwijderd. De gescheurde aanhechting wordt verder losgemaakt waardoor het natuurlijke genezingsproces van de pees opnieuw opgang komt. Dit moet zorgen voor het ontstaan van een gezonde peesaanhechting.

Nabehandeling

De operatie gebeurt in het daghospitaal

Na de operatie zal de elleboog onmiddellijk gegipst worden en dit gedurende twee weken. Nadien krijg je een afneembare gips zodat de aanhechting nog voldoende tijd krijgt om te helen, maar dat de elleboog intermittent (3x 20 min per dag) reeds kan gemobiliseerd worden.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.