AZ Vesalius logo

Isokinetische krachtmeting

De isokinetische krachtmeting is de beste methode om de functie van de spieren rond de knie, heup, schouder of rug te meten. Tijdens deze test wordt een beweging gevraagd van het te testen gewricht tegen verschillende weerstanden. Hierbij wordt de werking van de spieren rond het gewricht door de computer in kaart gebracht.

De isokinetische test laat toe de revalidatie (ook van atleten) te evalueren en af te stemmen op het individu. Het is eveneens een belangrijke indicator voor beslissingen omtrent sporthervatting.

Het verloop van de test

De totale test duurt ongeveer dertig minuten

  • Tien minuten: opwarming (cyclo-ergometer en stretching)
  • Tien-vijftien minuten: u neemt plaats op het toestel; na een gewenning volgen vervolgens maximale contracties met recuperatieperiodes. De volgende modaliteiten zijn gespecifieerd naargelang de indicatie:
  1. Contractiesnelheid
  2. Aantal herhalingen
  3. Contractiewijze (concentrisch – excentrisch)
  • Tien minuten: afsluitende oefeningen ter voorkoming van spierpijn

Uitvoering van de test

Knietest

Van de knie wordt een buig- en strekbeweging gevraagd. De computer brengt hierbij de bovenbeenspieren aan de voor-achterzijde in kaart. Indicaties voor de test zijn het herstel van de voorste kruisband (zowel postoperatief als conservatief), revalidatie van spierletsels en patellofemoraal lijden.

Rugtest

Vanuit een staand of liggende houding wordt een beweging gevraagd van voorover buigen en uitstrekken van de rug. De computer brengt hierbij de absolute kracht van de buik- en rugspieren in kaart en bepaalt eveneens de verhouding tussen deze spiergroepen.

Schoudertest

In dit geval kan de test kaderen binnen de postoperatieve revalidatie en bij sporters met klachten om de ratio’s/verhoudingen en absolute kracht te bepalen.

Heuptest

Vanuit een staande positie wordt een buig- en strekbeweging van de heup gevraagd, evenals een beweging naar binnen en naar buiten. Op die manier wordt de spierkracht alsook de verhouding tussen de spiergroepen bepaald.

Contra-indicaties

Mogelijke redenen waarom de test niet kan doorgaan

  • Zeldzaam: niet onder controle zijnde hart-, long-, hypertensiepathologieën
  • Maximale contractie onmogelijk (pijnlijk, te vroeg ten opzichte van de chirurgie of leasie)

Geanalyseerde parameters

Maximale krachtontwikkeling bij een bepaalde specifieke (hoek)snelheid (vb. in vergelijking met controlegroep)

  • Bilaterale vergelijking (rechts/links of gekwetst/gezond)
  • Verhouding buig-/strekspieren

Na het onderzoek

De fysisch geneesheer evalueert samen met u de resultaten na het onderzoek en stuurt een verslag door naar uw behandelend arts en kinesitherapeut.

Praktisch

De afspraak voor deze test kan u maken aan de balie of via het secretariaat van de revalidatie. Het is raadzaam om tijdens de test sportkledij te dragen en na afloop bestaat de mogelijkheid om te douchen.

De kostprijs van deze test bedraagt €60,00 en wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds.

Folders en brochures

Informatie en afspraken

Voor meer informatie over onze behandelingen kan u contact opnemen met Kim Dessers, hoofdkinesitherapeut, tel. 012 39 79 67.

Voor een afspraak kan u contact opnemen met het secretariaat, tel. 012 39 79 50.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.