AZ Vesalius logo

Wegenwerken

Er zijn heel wat wegenwerken in de buurt van onze campus in Tongeren. Vertrek op tijd naar je afspraak in ons ziekenhuis.

Nekschool

De nekschool kan gevolgd worden door alle personen met chronische nekklachten.

Doel?

Het doel van de nekschool is om uw nek gezonder te maken onder het motto “sterk in beweging”.

De belangrijkste oorzaken van nekklachten zijn belaste houdingen, langdurige of repetitieve bewegingen en verzwakte spieren. Dit geldt ook voor bijkomende problemen (bv. artrose, een hernia, …). Pijn zorgt er immers voor dat u bepaalde bewegingen vermijdt, waardoor de spieren minder gebruikt worden.

Deze verzwakte spieren zullen de krachten minder goed kunnen opvangen, waardoor de pijn toeneemt. Het doel van de nekschool is om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Inhoud?

De nek is een deel van de wervelzuil en is afhankelijk van een goede wisselwerking tussen de spieren van de volledige rug. Daarom zal er naast specifieke nekoefeningen ook aandacht zijn voor het versterken van de rest van de wervelkolom.

In de eerste fase zullen de kinesitherapeuten u aanleren de juiste spieren te gebruiken. Aan de hand van een selectie van basisoefeningen worden de stabiliserende spieren geactiveerd.

Eens u meer controle heeft over deze stabiliserende spieren, worden de oefeningen progressief uitgebreid. Afhankelijk van de onderliggende aandoening en uw mogelijkheden, zal de kinesitherapeut al dan niet de gespecialiseerde toestellen integreren in uw oefenschema. Dankzij deze toestellen kunnen we de spiergroepen meten alsook specifiek versterken.

Tijdens het nekschoolprogramma worden er door onze ergotherapeuten vier sessies gegeven over het correct gebruiken van de wervelzuil in het dagdagelijkse leven. U zal versteld staan hoeveel krachten er onbewust op de nek inwerken tijdens bepaalde houdingen en bewegingen.

Daarnaast zullen we ook de algemene conditie trachten te verbeteren. Een gezonde wervelzuil heeft nood aan een gezond lichaam.

Praktisch?

Het totale revalidatieprogramma bestaat uit 36 sessies en duurt vier tot zes maanden. U kan bij ons terecht voor de nekschool elke werkdag van 8u tot 18u. De afspraken kan u maken aan de balie of via het secretariaat van de revalidatie.

Folders en brochures

Nekschool

Informatie en afspraken

Voor meer informatie over onze behandelingen kan u contact opnemen met Kim Dessers, hoofdkinesitherapeut, tel. 012 39 79 67.

Voor een afspraak kan u contact opnemen met het secretariaat, tel. 012 39 79 50.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.