AZ Vesalius logo

Wegenwerken

Er zijn heel wat wegenwerken in de buurt van onze campus in Tongeren. Vertrek op tijd naar je afspraak in ons ziekenhuis.

Rugschool

De rugschool kan gevolgd worden door alle personen met chronische rugklachten.

Rugschool 2

Doel?

Het doel van de rugschool is om uw rug gezonder te maken onder het motto “sterk in beweging”. Verzwakte spieren zijn de belangrijkste oorzaak van langdurige rugpijn. Dit geldt ook voor rugpijn met onderliggende oorzaak (bv. artrose, een hernia, …).

Pijn zorgt er immers voor dat u bepaalde bewegingen vermijdt, waardoor de spieren minder gebruikt worden. Deze verzwakte spieren zullen de krachten minder goed kunnen opvangen, waardoor de pijn toeneemt. Het doel van de rugschool is om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Inhoud?

In de eerste fase zullen de kinesitherapeuten u aanleren de juiste spieren te gebruiken. Aan de hand van een selectie van basisoefeningen worden de stabiliserende spieren geactiveerd. We spreken dan over het “natuurlijk spierkorset”. Eens u meer controle heeft over het spierkorset, worden de oefeningen progressief uitgebreid.

Afhankelijk van de onderliggende aandoening en uw mogelijkheden, zal de kinesitherapeut al dan niet de gespecialiseerde rugtoestellen integreren in uw oefenschema. Dankzij deze toestellen kunnen we een individuele ruganalyse maken alsook de rugspieren specifiek versterken. Een computerschermpje geeft u de mogelijkheid steeds mee te volgen hoe de kracht en uithouding van de spieren verbetert, een ideale motivatie.

Tijdens het rugschoolprogramma worden er door onze ergotherapeuten vier sessies gegeven over het correct gebruiken van de rug in het dagdagelijkse leven. U zal versteld staan hoeveel krachten er onbewust op de rug inwerken tijdens bepaalde houdingen en bewegingen.

Daarnaast zullen we ook de algemene conditie trachten te verbeteren. Een gezonde rug heeft immers nood aan een gezond lichaam.

Praktisch?

Het totale revalidatieprogramma bestaat uit 36 sessies en duurt vier tot zes maanden. U kan bij ons terecht voor de rugschool elke dag van 08:00 tot 18:00 uur. De afspraken kan u maken aan de balie of via het secretariaat van revalidatie.

Rugschool 1

 

Folders en brochures

Informatie en afspraken

Voor meer informatie over onze behandelingen kan u contact opnemen met Kim Dessers, hoofdkinesitherapeut, tel. 012 39 79 67.

Voor een afspraak kan u contact opnemen met het secretariaat, tel. 012 39 79 50.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.